Skodelici temne čokolade na pladnju na mizi

3 presenetljiva dejstva o kakavu

Ob besedi kakav najprej pomislimo na čokolado in druge slaščice, v katerih najdemo to superživilo. Poleg prehranskih namenov pa kakavovo maslo uporabljamo tudi v kozmetične namene, saj je odlično za nego suhe kože. Kakav se sicer lahko pohvali s številnimi prednostmi, saj je bogat z antioksidanti in magnezijem. Ali poznate vsa spodnja dejstva o tem živilu?

Kakav so nekoč uporabljali kot valuto

Kakavova zrna, ki so rasla v ekvatorialnem delu Veracruza in Mehike, so do leta 1737 uporabljali kot valuto. Purana so tako lahko zamenjali za 100 kakavovih zrn. Aztekom je bila namreč njihova vroča čokolada ali Xocolatl bolj vredna od zlata in srebra. Ko je Montezuma leta 1519 premagal Corteza, so konkvistadorji preiskali njegovo palačo in našli ogromne količine kakavovih zrn namesto zlata, srebra ali dragocenih kovin.

Švicarji zaužijejo več čokolade kot katerikoli drug narod na Zemlji

Čeprav ZDA predstavljajo kar 20 % potrošnjo čokolade na svetu, Švicarji zaužijejo več čokolade na osebo kot katerikoli drug narod, in sicer slabih 10 kilogramov. Američani pojejo pol manj čokolade na osebo. Čeprav Afričani proizvedejo največ kakava na Zemlji, predstavljajo le 3 % svetovne potrošnje čokolade.

Pri prevajanju besede kakav iz španščine v angleščino je prišlo do slovnične napake

Ste se kdaj vprašali, zakaj se kakavovim zrnom po angleško reče cocoa beans in ne cacao beans? Gre za slovnično napako, saj so pri angleškem prevodu iz španske besede cacao napačno zapisali besedo. In ta se uporablja še danes!