Skodelici temne čokolade na pladnju na mizi

7 začimb za obogatitev vroče čokolade

S hladnimi temperaturami se je otvorila sezona vroče čokolade. Spodaj predstavljamo najboljše začimbe za popestritev vroče čokolade, s katerimi boste obogatili to slastno pijačo. V komentarjih nam zaupajte, kateri okus vroče čokolade vam je najbolj všeč.

Cimet

Cimet je nedvomno kralj zimskih mesecev, saj nas njegova topla aroma pogreje na še tako hladen dan. Gre za eno najstarejših začimb, ki se odlično odnese v sladkih jedeh. V Evropo so ga prinesli arabski trgovci, med 16. in 18. stoletjem pa je veljal za zelo drago začimbo, ki so si jo lahko privoščili le najbogatejši. Danes je na srečo na voljo v vseh živilskih trgovinah, v vročo čokolado pa ga lahko dodate toliko, kot želite.

Vanilija

Še ena cenjena začimba, ki je svoje mesto našla predvsem v sladicah. Vanilija izvira iz Mehike, danes pa večji del te začimbe proizvedejo na Madagaskarju. Najbolj znana in cenjena je bourbonska vanilija, poznamo pa še mehiško, tahitijsko in francosko. Cena prave vanilije oziroma vanilijevega stroka je visoka, vendar je okus tako božanski, da se ga z razlogom tako množično uporablja v kulinariki.

Muškatni orešček

Ta začimba spada med zimske, ker nas prijetno ogreje in poboža naše čute. Muškatni orešček uspeva predvsem v jugovzhodni Aziji, uporablja pa se ga tako v sladkih kot slanih jedeh. Posebnost tega oreščka je, da ga moramo v primeru, da uporabljamo celega, naribati tik pred uporabo, saj sicer izgubi svoj vonj.

Poper

Mogoče se vam zdi čudno, da bi v sladko pijačo dodali poper, a ta kombinacija je vrhunska! Uporabite lahko različne vrste popra, najbolj priljubljen je kajenski, kombinacija pekočega popra in sladke čokolade pa bo povzročila pravi ognjemet na vašem jeziku. Poskusite, ne bo vam žal!

Ingver

Ingver se v zimskih mesecih pogosto uporablja v kombinaciji z limono in medom, saj gre za univerzalno zdravilno začimbo. Že znan kitajski filozof Konfucij pa je uporabljal, saj gre za eno prvih začimb, ki jih je človeštvo spoznalo. Njegov pekoč okus bo popestril sladkobo vroče čokolade in ustvaril nepozaben okus.

Čili

Če vam poper ni dovolj pekoč, poskusite vročo čokolado s čilijem! Kombinacija pekočega čilija in sladke vroče čokolade bo ustvarila eksplozijo okusov, ki jih zlepa ne boste pozabili. Če niste pristaš pekoče hrane, dodajte le majhen ščepec čilija in nato po potrebi dodajte še malo.

Meta

Osvežujoča meta sicer spada pod zelišče, ne začimbo, vendar se tako odlično ujame z vročo čokolado, da smo jo morali dodati na ta seznam. Predvsem poprova meta bo skodelici sladkega napitka dodala svežino, ki vas bo pobožala po grlu. Ta kombinacija je primerna predvsem za tiste, ki nimajo radi preveč sladkih okusov.