Skodelica bele vroče čokolade

Bela čokolada in njen nastanek

Bela čokolada spada med bolj sladke čokolade in se po svoji barvi opazno ločuje od klasične tablice čokolade, bogate s kakavom. Zato jo nekateri niti ne štejejo pod pravo čokolado, a kljub temu njeni privrženci skrbijo, da ima bela čokolada stalno mesto na trgovskih policah. Vas zanima, kako je sploh nastala?

Bela čokolada dobi svojo teksturo, okus in barvo z mešanjem kakavovega masla z mlečnimi in drugimi sestavinami, kot so sol, sladkor in mleko. Za razliko od temne in mlečne čokolade, bela čokolada nima kakavovih trdnih snovi, ki jih najdemo v teh vrstah. Zato je edinstvena zaradi vanilije, ki jo naredi kremasto. Kljub svoji mešani priljubljenosti je bela čokolada polna naključnih skrivnosti in odkritij!

Prvi je belo čokolado predstavil Nestle

Zgodovino bele čokolade opisujejo številne legende – po nekaterih naj bi jo po prvi svetovni vojni v New Hampshiru izumil Američan. Drugi pravijo, da je belo čokolado izumil Nestle, da bi uporabil odvečno kakavovo maslo. Splošno mnenje pa je, da je vse skupaj začelo prav to svetovno znano čokoladno podjetje.

Henri Nestle, nemško-švicarski kemik in ustanovitelj svetovno znane skupine Nestle, je v sodelovanju z Danielom Petrom izdeloval visokokakovostno mlečno čokolado z uporabo kondenziranega mleka, po kateri je bilo podjetje znano. Leta 1936 se je Nestle povezal s podjetjem Roche, podjetjem iz farmacevtske skupine, in razvil Nestrovit. To je otrokom namenjen izdelek, s katerim naj bi dobili dnevna hranila in vitamine. Vendar je ekipa potrebovala ustrezno prevleko za formulo, saj je bila namenjena distribuciji v obliki tablet (da bi ohranila vsa hranila pred vročino in vlago). Zato je bilo za izdelavo prevleke tablete dodano kakavovo maslo, niso pa vedeli, da so naleteli na odkritje: belo čokolado! Nestle je spoznal, da je mogoče za potrošnike ustvariti nemedicinske različice zdravila Nestrovit. Tako je bila predstavljena ploščica Galak, znana tudi pod imenom Milkybar!

Leta 1987 so na trg prišli Milkybar Buttons, bela čokolada v obliki koščkov, po tem uspehu pa so se pojavile rozine v beli čokoladi, ki so jih tržili pod imenom Milkybar Raisins. Nato so se pojavili novi dodatki, ki so bili razširitev čokoladic Milkybar ChooMunchiesSharing Block in White Moments.

Kaj pa pred Nestlom?

Nestle je zaslužen predvsem za trženje prve tablice bele čokolade na svetu. Vendar pa zgodovina kaže, da so obstajali tudi prejšnji recepti za belo čokolado, ki so jih pripravljali čokoladarji, domači kuharji ali pa so bili namenjeni za zdravilne namene. Leta 1913 je na primer podjetje Walter Baker & Company izdalo recept za vanilijeve tablice.