Skodelici temne čokolade na pladnju na mizi

5 pozitivnih učinkov vroče čokolade

Ste vedeli, da skodelica vroče čokolade skriva še veliko več kot slasten okus, ki razvedri telo in dušo? Vroča čokolada, ki vsebuje visoko količino kakava, ima namreč kar nekaj ugodnih učinkov na naše zdravje. Poznate teh 5 prednosti vroče čokolade?

Kakav vsebuje antioksidante

Raziskovalci z Univerze v Cornellu trdijo, da ima kakav kar dvakrat toliko antioksidantov kot kozarec rdečega vina in trikrat toliko kot zeleni čaj. Antioksidanti prispevajo k zmanjšanju vnetnih procesov in spodbujanju imunskega sistema. Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava je zato prava izbira.

Kakav prispeva k zdravju srca

American Heart Association (op. p. Ameriško združenje za srce) pravijo, da ima kakav velik vpliv na naše srce, saj znižuje tveganje za srčni napad. Ponovno so v igri antioksidanti, ki so povezani z nižjim tveganjem za bolezni srca in nižanjem holesterola.

Kakav spodbuja naš spomin

Študija iz leta 2013 je odkrila povezavo med vročo čokolado in izboljšanim spominom. Dve skodelici vroče čokolade na dan bi lahko pomagali zaustaviti pojav Alzheimerjeve bolezni. Leta 2014 so znanstveniki potrdili prvi dokaz, da lahko uživanje kakava poveča kognitivne funkcije.

Kakav izboljša vaše razpoloženje

Čokolada nas osreči, ker vsebuje kofein, serotonin in triptofan. Za najbolj zdravo skodelico vroče čokolade je seveda treba uporabiti nesladkan kakav ali temno čokolado, ki vsebuje najmanj 85 % kakava.

Kakav ima številne prednosti za vašo kožo

Kakav (ne čokolada) ima kljub splošnem prepričanju, da povzroča mozolje, v resnici ugodno vpliva na vašo kožo. Dolgotrajno uživanje kakava namreč prispeva k zaščiti pred soncem, cirkulaciji krvi v koži in izboljša teksturo ter navlaženost vaše kože.